wtorek, 25 lipca 2017

Risotto con prosciutto + warsztaty fotograficzne


Jestem w raju na ziemi. Otaczająca mnie zieleń, śpiew ptaków i słońce sprawiają, że czerpię z pobytu we włoskiej agroturystyce więcej niż tylko żywieniową wiedzę. Wspaniali ludzie których tu poznałam dają mi motywację do działania. Każdego dnia zgłębiam tajniki tutejszej kuchni, w zdrowszej, pełnej smaku i ekologicznej wersji. Dotychczas poznałam duszę prawdziwego chleba na domowym zakwasie, kompozycji warzyw otulonych w puszystym cieście frittaty oraz ogrom przepisów na ciasta z wykorzystaniem ogródkowych owoców. Co jeszcze? Razem z Greczynką produkującą miody i włoską fotografką uwieczniłyśmy na cudownych zdjęciach naszą pracę nad przepisem na tradycyjne risotto, urozmaicone w oszołamiający w smaku grecki miód.  
  


ENGLISH VERSION BELOW. 
Nim przedstawię przepis chciałam wspomnieć co nieco o włoskim risotto. Jest kilka małych kruczków bez których nie osiągniecie pożądanego smaku! Gotowi?






Po pierwsze, zero pośpiechu! To danie wymaga lenistwa i spokoju. Po drugie, jedzcie póki gorące! W tym wypadku warto się pospieszyć ;) uwierzcie, a smak oczaruje wasze kubki smakowe. Bardzo ważny jest dobór ryżu. No i na koniec, dodatki są waszą własną sprawą, jednak pamiętajcie! Nie dodajemy sera do dań z owocami morza i rybami!!! To grzech we włoskich oczach! 



Składniki (na 4 porcje):

-360g ryżu Arborio
-1l wywaru warzywnego
-40g masła
-cebula
-50g prosciutto
 -4 łyżki startego parmezanu
-2 łyżki miodu Melixir
-oliwa z oliwek extra virgin
-kieliszek białego wina
-sól i pieprz do smaku



Wykonanie:
Po pierwsze spokój i lenistwo! We włoskiej kuchni nie może być pośpiechu! A więc...Gotujemy bulion. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulkę na oliwie z oliwek, dodajemy ryż i mieszamy dokładnie tak aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem i lekko zeszkliły. Następnie dodajemy białe wino i chochelkę bulionu. Od tej chwili potrzebna nam cierpliwość, gdy widzicie że ryż wysycha dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy to aż ryż będzie al dente. Gdy jesteśmy pewni, że jest gotowy zdejmujemy go z ognia i dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę, masło, parmezan oraz miód i przyprawy. Mieszamy dokładnie i serwujemy! 



Pozwolę sobie napisać jeszcze parę słów o użytym przez nas greckim miodzie. Miód sosnowy ze względu na niski poziom cukrów nie jest zbyt słodki. Smak jest drewniany i przypomina karmel. Ma kremową konsystencję, wyjątkowy kolor, wyjątkowy aromat i delikatny smak, co czyni go idealnym dopasowaniem do naszego risotto! Ponadto grecki sosnowy miód wykazuje duże właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Możesz przeczytać wszystko o jego wartości odżywczej "tutaj"


Jedna porcja zawiera 588 kcal. Smacznego! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


What happens when an Italian photographer, a Polish food blogger and a Greek honey producer meet in an agroturism in Liguria? A culinary & photography workshop for all the senses! And of course a risotto with prosciutto & melixir pine honey. Before I introduce the recipe I wanted to mention something about the Italian risotto, as there are a few little tricks without which you will not be able to achieve the desired taste! Ready?



First, zero haste! This dish requires laziness and peace (peace and calm). Second, eat it while it's hot! In this case you should hurry ;) believe me, the flavor will charm your taste buds. Also the type of rice you use is very important. And finally, the variations to the recipe are your own thing, but remember! We do not add cheese to dishes made with seafood and fish !!! For Italians it's as a terrible sin!


Ingredients (4 servings):

-360g of Arborio rice
-1l vegetable stock
-40g butter
-onion
-50g prosciutto

-4 tablespoons grated Parmesan cheese
-2 tablespoons of honey Melixir

-Extra virgin olive oil

-a splash of white wine
-salt and pepper to taste








Directions:

We cook the broth. We fry the chopped onion in a saucepan with olive oil, add the rice and mix thoroughly so that all grains become lightly glazed. Then we add white wine and one ladle of broth. From this moment we need patience, when we see that the rice is drying up, we add another portion. We keep on adding the broth until the rice is al dente. When we are sure that it is ready, we take it off the fire and add the sliced ham, the butter, the parmesan, the honey and the spices. We mix thoroughly and serve it!


Let me share some facts about greek pine honey from a culinary point of view. Pine honey, due to its low concentration of sugars, is not very sweet. The flavor is woody and reminds us of caramel. It has a creamy thick texture, stunning color, exceptional aroma and delicate flavor which makes it a perfect match for our risotto! Moreover, Greek Pine Honey has great antioxidant and antibacterial properties. You can read all about its nutritional value "here"
One serving contains 588 kcal. Buon appetito!