czwartek, 28 września 2017

Makaron z dynią i wędzonym kurczakiem

Czas upływa nieprzyzwoicie szybko. Zasypiamy w ciepłą letnią noc, a budzimy się chłodnym jesiennym porankiem... Promienie słońca rozpieszczają nas w tym tygodniu więc korzystajmy póki na niebie nie zagoszczą deszczowe chmury. 
Jesień to dla mnie czas refleksji, zobaczymy co tym razem przyniosą...




Dynia. Najwspanialsze warzywo na świecie. Każda z jej odmian cechuje się innym smakiem, konsystencją i zapachem. Moją faworytką jest intensywnie pomarańczowa, nie rozpadająca się podczas gotowania hokkaido. Zawdzięczamy jej nie tylko cudowną słodkawą nutę i piękny kolor, jej wnętrze wypełniają niezbędne do prawidłowego funkcjonowania związki. Znajdziemy tam karoten, witaminy A, C, PP czy te z grupy B. Dodatkowo ma działanie odtruwające, odkwaszające i odmładzające (dziękujemy teraz witaminie E!).
Ten przepis celowo nie uwzględnia dodatku intensywnych przypraw. Sprawi to, że w pełni poczujecie każdy z naturalnych smaków. To co, gotujemy?

Składniki:
-ok. 50g makaronu orkiszowego 
-ok. 250g dyni hokkaido
-połówka cebuli
-czosnek
-ok. 120g wędzonego kurczaka
-sól, pieprz
-10g migdałów 
Wykonanie: 
Dynię rozkrawamy, łyżką wybieramy miąższ, odbieramy i kroimy w kosteczkę. Siekamy cebulkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym. Gdy się zarumieni dodajemy dynię, podsmażamy i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 10min. W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy w kosteczkę wędzonego kurczaka, siekamy czosnek i dorzucamy na patelnię gdy dynia będzie miękka, a woda odparuje. Dodajemy sól, pieprz i smażymy ok. 3 min na małym ogniu. Dorzucamy makaron, mieszamy i przekładamy na talerz. Posypujemy orzechami i gotowe ! 


Danie zawiera ok. 500 kcal. Smacznego!