czwartek, 16 marca 2017

Kasza jaglana w awokado z oliwkami i suszonymi pomidorami

Boję się pisać to oficjalnie żeby nie zapeszyć, ale... Czyżby powoli witała nas wiosna ?! Też czujecie tę ekscytację na myśl o wrzuceniu do szaf zimowych grubych kurtek? Jakże wspaniale będzie wyjść na dwór i wystawiając twarz do słońca, maszerować w trampkach po ulicach miasta. Nawet deszczowy dzień nie napawa aż takim pesymizmem gdy wiem, że temperatura na zewnątrz nie zmieni mnie w mrożonkę.

Jednogarnkowe dania królują w mojej kuchni, a to może spokojnie przyjąć koronę za smak i wartości odżywcze! Kremowe awokado i kasza jaglana w towarzystwie łamiących smak oliwek i suszonych pomidorów wzbogacone o orzeźwiającego pomidora... Smakuje nawet lepiej niż brzmi!

Składniki:
-50g kaszy jaglanej
-pół dojrzałego awokado
-garść oliwek
-4 suszone pomidory
-świeży pomidor
-garść jarmużu lub świeżego szpinaku
-przyprawy: czosnek granulowany, bazylia, sól, pieprz, oregano i majeranek, szczypta chili














Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy pomidory i oliwki. Gdy kasza wchłonie całą wodę zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy rozgniecione awokado, dokładnie mieszamy. Dosypujemy przyprawy i dorzucamy garść jarmużu, suszone pomidory i oliwki. Ponowie mieszamy i przekładamy do miseczki z boku dodając świeżego pomidora. Gotowe !


Całe danie ma ok. 380 kcal. Smacznego !