poniedziałek, 27 marca 2017

Omlet na spodzie z płatków owsianych

Kojarzycie fraszkę Kochanowskiego "Na zdrowie" ? Wydarzenia z ostatniego czasu uświadomiły mi jak olbrzymią prawdę opisał on w swoim dziele.. Przeczytajcie ją i doceńcie swój organizm... A teraz, na zdrowie !


Prostota tego dania powala na kolana. Dwa składniki dają perfekcyjne śniadanie na każdą okazję. W szczególności gdy lodówka świeci pustkami. Gdy znajdziecie w niej coś jeszcze... hymm to nawet lepiej ! Małe urozmaicenia zawsze są mile widziane w mojej kuchni :)




Składniki na bazę omletu:
-2 jajka
-2 łyżki płatków owsianych
-sól i pieprz
-masło klarowane do smażenia







Składniki urozmaicające:
-ok. 40g sera feta
-czerwona cebula
-suszone pomidory
-garść zielonych oliwek
-ulubione przyprawy





Wykonanie:
Masło klarowane roztapiamy na gorącej patelni. wsypujemy łyżkę płatków owsianych i podsmażamy do zarumienienia. Rozprowadzamy je równo na patelni i wbijamy na nie jajka. Smażymy chwilę by białko się lekko ścięło, rozbijamy żółtka i posypujemy drugą łyżką płatków oraz solą i pieprzem. Przewracamy omlet na drugą stronę i dosmażamy. Gotowe !


Bazowy omlet bez dodatków ma ok. 275 kcal. Smacznego!