poniedziałek, 15 maja 2017

Domowy hummus

W naszym domu zawitało nowe stworzonko... Cudowny siedmiotygodniowy kociaczek dotrzymuje nam towarzystwa podczas codziennych czynności. W kuchni nie odstępuje mnie na krok licząc, że przygotowywane jedzenie jest przeznaczone dla jego małej mordki. Tym razem jednak musi obejść się ze smakiem... 


Słońce oświetla moje ręce gdy popołudniu szykuję przekąskę dla domowników. Kremowy hummus w różnych wariacjach pojawia się u mnie od dawna i śmiem twierdzić, że w jego robieniu dochodzę do perfekcji :) Sami spróbujcie, a obiecuję, że nigdy więcej nie sięgniecie po sklepowy odpowiednik.

Składniki:
-ugotowana ciecierzyca ok. 300g ( możecie użyć z puszki)
-duża łyżka tahiny (pasty sezamowej)
-ząbek czosnku
-pół szklanki zimnej wody
-sól
-sok z cytryny  

Wykonanie:
Blendujemy ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy łyżkę tahiny, rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli i malutką łyżeczkę soku z cytryny. Ponownie blendujemy masę i stopniowo dodajemy zimną wodę do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji. Gotowe!


Taki hummus w zależności od ilości dodanej wody ma ok. 160 kcal/100g. Smaczego !