czwartek, 8 grudnia 2016

Chałwa w kawowych kulkach

Od dziecka słyszę zarzut, że jestem osobą roztrzepaną i żyjącą w chaosie. Jednak po latach udało mi się znaleźć sposoby, by choć częściowo ten bałagan uporządkować. Coraz częściej zdarza się, że moje błędy i wypadki w ogólnym rozliczeniu okazują się być całkiem dobrymi decyzjami. Niestety równie często przynoszą kłopoty... No cóż, przynajmniej tym razem niedoczytane zasady konkursu sprawiły, że zamiast inkowego napoju, na moim talerzu wylądowały te cudowne kuleczki.







Moje gotowanie często opiera się na wrzuceniu wszystkiego co mam pod ręką do naczynia, zmiksowaniu, a na końcu dopasowaniu konsystencji powstałej mieszaniny do czegoś, co mogłoby przyjąć jadalną formę. Dzisiejsze kuleczki miały być ciasteczkami... Jednak brak mąki, proszku do pieczenia i niedziałający chwilowo piekarnik pokrzyżowały moje ambitne plany. Tak więc ostatecznie prezentuję wam fantastyczne sezamowo-daktylowe owsiane kuleczki, które wykonacie w kilka minut, bez pieczenia i większego wysiłku!






Składniki:

-50g płatków owsianych
-łyżeczka siemienia lnianego
-4 daktyle
-łyżka pasty sezamowej
-4 łyżki mleka

Do obtoczenia:
-u mnie kawa inka
-polecam kakao, wiórki kokosowe, cynamon czy sezam ;) 











Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy blenderem, nie koniecznie dokładnie ;). Z powstałej masy formujemy kuleczki, obtaczamy w kakao lub innej wybranej posypce. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min a nawet na całą noc. 


Smacznego!
Jedna kuleczka ma ok. 74 kcal

Daktyle są wypełnione cukrami prostymi, szczególnie polecanymi w trakcie intensywnego wysiłku, dodatkowo uzupełniają niedobór potasu w organizmie, dzięki czemu pomagają zachować odpowiednie ciśnienie krwi. Posiadają witaminy z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego oraz taurynę, a co za tym idzie uspokajają i działają jak antydepresanty. Daktyle, z powodu dużych ilości błonnika działają oczyszczająco i obniżają poziom glukozy we krwi, jednak chorzy na cukrzycę powinni ich unikać ( w szczególności suszonych których IG=103). Ponadto wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny, ale w przeciwieństwie do niej, nie podrażniają żołądka.