wtorek, 6 grudnia 2016

Czekoladowy mus z fasoli

Mikołajki. Nadchodzi czas prezentów, świątecznego zamętu i magicznej atmosfery, którą z wiekiem, najbardziej odczuwam wchodząc do bogato ozdobionych centrów handlowych... Od zawsze jednak cechował mnie sentymentalizm więc powoli i moje mieszkanie zmieniam w migoczącą lampkami krainę. Zaczynam też myśleć o tym, co dzięki mnie pojawi się w tym roku pod choinką. Obdarowywanie innych to najmilsza część tego zimowego okresu! W związku z tym mam dla was propozycję. Może zamiast sklepowych słodyczy sprezentujecie dziś komuś, własnoręcznie przygotowany, deser niespodziankę?

Naukowcy udowodnili że w ziarnach kakao występują związki uzależniające podobne do tych znajdujących się w marihuanie... Kofeina, morfina... Brzmi strasznie, ale bez obaw! Jeśli ta miłość jest rozsądna, przyniesie nam dużo zdrowia. W moim dzisiejszym deserze dodatkową jego porcje znajdziecie też w czerwonej fasoli i bananie. Uwaga! Sekretem tego deseru jest to, by nie wyjawiać nikomu jego składu... No, może już po zjedzeniu... Wtedy, życzę wam miłej zabawy przy podziwianiu zdziwionych min domowników!


Składniki (na jedną porcję):

-połowa puszki czerwonej fasoli  
-łyżka ricotty (możecie użyć jogurtu greckiego lub mleka kokosowego)
-łyżka kakao
-jeden banan
-stewia lub inny słodzik
















Wykonanie:

Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy. Umieszczamy ją w naczyniu razem z resztą składników i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do kieliszków, bądź miseczek i dekorujemy według własnej fantazji. 


Smacznego!
Porcja deseru zawiera ok. 264 kcal

Kakao i powstająca z niego gorzka czekolada dzięki dużej zawartości magnezu poprawiają naszą pamięć i koncentrację. Kofeina w nich zawarta redukuje stres, a kwas walerianowy ma działanie uspokajające. Podobne właściwości zapewnia również tryptofan, który jest wykorzystywany przez nasz mózg do wytwarzania serotoniny (hormon szczęścia, czekoladowa ecstazy!). Dodatkowo ziarna kakao są skarbnicą przeciwutleniaczy, te surowe mają ich nawet więcej niż czarne jagody czy czerwone wino. Mogą też pomóc w leczeniu chorób układu krążenia, a jego indeks glikemiczny wynosi jedynie IG=20. 
Gorzka czekolada pomaga również w łagodzeniu kaszlu i chrypy. Zawarta w niej teobromina, może blokować działanie nerwów czuciowych, a co za tym idzie, odruch kasłania.