Składniki (na jedną porcję):
-połowa puszki czerwonej fasoli
-łyżka kakao
-jeden banan
-stewia lub inny słodzik
Wykonanie:
Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy. Umieszczamy ją w naczyniu razem z resztą składników i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do kieliszków, bądź miseczek i dekorujemy według własnej fantazji.
Smacznego!
Porcja deseru zawiera ok. 264 kcal
Kakao i powstająca z niego gorzka czekolada dzięki dużej zawartości magnezu poprawiają naszą pamięć i koncentrację. Kofeina w nich zawarta redukuje stres, a kwas walerianowy ma działanie uspokajające. Podobne właściwości zapewnia również tryptofan, który jest wykorzystywany przez nasz mózg do wytwarzania serotoniny (hormon szczęścia, czekoladowa ecstazy!). Dodatkowo ziarna kakao są skarbnicą przeciwutleniaczy, te surowe mają ich nawet więcej niż czarne jagody czy czerwone wino. Mogą też pomóc w leczeniu chorób układu krążenia, a jego indeks glikemiczny wynosi jedynie IG=20.
Gorzka czekolada pomaga również w łagodzeniu kaszlu i chrypy. Zawarta w niej teobromina, może blokować działanie nerwów czuciowych, a co za tym idzie, odruch kasłania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz