Śnieg zasypał Warszawę, a ja opatulona jak niedźwiedź polarny uciekłam pociągiem do Łodzi. Teraz siedząc na kanapie w domu rodzinnym mojego chłopaka próbuję przywołać smak ostatniego śniadania... Nie jest to trudne bo kremowa konsystencja owsianki z ricottą zapada w pamięć i jest ciężka do usunięcia tak samo jak jagodowe plamy z mojej białej koszuli...
Składnik:
-50g płatków owsianych
-jeden banan
-2 łyżki ricotty
-4 łyżki mleka
-stewia lub inny słodzik
-cynamon, suszona lawenda
-jagody (możecie użyć mrożonych)
Wykonanie:
Płatki wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody. Dodać rozgniecionego banana, stewię, ricottę, cynamon i szczyptę lawendy, podlać mlekiem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki i polać jagodami (rozmrożonymi lub ze słoiczka).
Smacznego !
Porcja zawiera ok. 350 kcal
Płatki owsiane są skarbnicą zdrowia. Dzięki dużej porcji białka dostarczają wiele niezbędnych aminokwasów. Zawierają selen i magnez, wspomagają pracę komórek nerwowych, a więc koncentrację i pamięć. Biją rekordy pod względem ilości błonnika, są niezastąpione przy diecie odchudzającej. Usuwają toksyny i spowalniają proces wchłaniania cukrów. Owiec posiada składniki działające jak antydepresanty, uspokaja i walczy ze zmęczeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz