sobota, 3 grudnia 2016

Owsianka w jagodach

Początek grudnia jest dla mnie czasem gdy, z ogromnym uśmiechem na twarzy, pozwalam sobie wyciągnąć zakurzone winylowe płyty ze świątecznymi piosenkami. Co roku trzymam się tej tradycji. To sprawia, że za każdym razem niepowtarzalny klimat uderza mnie ze zdwojoną siłą. Podobne schematy narzucam sobie odnośnie otwierania babcinych słoików, dozując dawki dziecięcych wspomnień. 



Śnieg zasypał Warszawę, a ja opatulona jak niedźwiedź polarny uciekłam pociągiem do Łodzi. Teraz siedząc na kanapie w domu rodzinnym mojego chłopaka próbuję przywołać smak ostatniego  śniadania... Nie jest to trudne bo kremowa konsystencja owsianki z ricottą zapada w pamięć i jest ciężka do usunięcia tak samo jak jagodowe plamy z mojej białej koszuli...


Składnik:
-50g płatków owsianych
-jeden banan
-2 łyżki ricotty
-4 łyżki mleka
-stewia lub inny słodzik
-cynamon, suszona lawenda 
-jagody (możecie użyć mrożonych)














Wykonanie:

Płatki wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody. Dodać rozgniecionego banana, stewię, ricottę, cynamon i szczyptę lawendy, podlać mlekiem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki i polać jagodami (rozmrożonymi lub ze słoiczka).


Smacznego !

Porcja zawiera ok. 350 kcal
Płatki owsiane są skarbnicą zdrowia. Dzięki dużej porcji białka dostarczają wiele niezbędnych aminokwasów. Zawierają selen i magnez, wspomagają pracę komórek nerwowych, a więc koncentrację i pamięć. Biją rekordy pod względem ilości błonnika, są niezastąpione przy diecie odchudzającej. Usuwają toksyny i spowalniają proces wchłaniania cukrów. Owiec posiada składniki działające jak antydepresanty, uspokaja i walczy ze zmęczeniem.