środa, 30 listopada 2016

Szybkie gotowanie: Dyniowa zupa z pomarańczą

Ostatni dzień listopada przywitał mnie płatkami śniegu. Trochę brakuje mi tej dziecięcej radości pojawiającej się na widok każdego wirującego puszka za oknem. Obowiązki wymagające dłuższych spacerów przez ten zimowy mróz nie należą do napawających optymizmem czynności. Jednak możliwość zagrzebania się w koc z kubkiem kakao czy miską gorącej zupy i z bezpiecznej odległości podziwianie tańca białych śnieżynek sprawia, że powoli wskrzesza się we mnie iskierka sentymentalności. Już wkrótce zimowo świąteczna atmosfera uderzy z całych sił, a póki co przywołuję jej pozytywną nutkę przy pomocy tej rozgrzewającej, aromatycznej zupy. 


Krótkie dni, długie noce... Czas przełamać wszechobecną chandrę. Zima też może być piękna, trzeba tylko otworzyć się na jej magię. Zapach pomarańczy, cynamonu i imbiru na pewno wam w tym pomoże!

Składniki (na dwie porcje):
-800g dyni (hakkaido lub piżmowej) 
-jedna dojrzała pomarańcza
-1/4 cebuli
-ząbek czosnku
-cynamon, kurkuma, imbir 
-pieprz, sól

Dodatki:
-prażone orzechy włoskie
-podsmażona szynka szwarcwaldzka











Wykonanie:

Dynię obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebulkę i czosnek siekamy i razem z dynią wrzucamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem do połowy wysokości i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Po tym czasie dorzucamy obraną i pokrojoną pomarańczę. Dodajemy przyprawy i przy pomocy blendera miksujemy wszystko na gładką masę. Posypujemy dodatkami według uznania i gotowe. Naprawdę szybki obiad ;) 

Smacznego!

Jedna porcja bez dodatków ma ok. 195 kcal

Dynia to skarbnica beta-karotenu który jako przeciwutleniacz zapobiega powstawaniom nowotworów  i obniża poziom złego cholesterolu. W organizmie człowieka zostaje on przekształcony w witaminę A,  która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku.  Należy jednak pamiętać, że w rzeczywistości z produktów roślinnych jedynie jego 1/12 jest wykorzystywana w ten sposób! Dynia jest niskokaloryczna, a przy tym sycąca dlatego zaleca się ją osobą na diecie. Oczyszcza organizm z toksyn i działa odkwaszająco. Diabetycy jednak powinni uważać gdyż jej IG=75. Dodatkowo jej miąższ ma działanie przeciwwymiotne, jest więc dobry dla kobiet w ciąży.