Krótkie dni, długie noce... Czas przełamać wszechobecną chandrę. Zima też może być piękna, trzeba tylko otworzyć się na jej magię. Zapach pomarańczy, cynamonu i imbiru na pewno wam w tym pomoże!
Składniki (na dwie porcje):
-800g dyni (hakkaido lub piżmowej)
-jedna dojrzała pomarańcza
-1/4 cebuli
-ząbek czosnku
-cynamon, kurkuma, imbir
-pieprz, sól
Dodatki:
-prażone orzechy włoskie
-podsmażona szynka szwarcwaldzka
Wykonanie:
Dynię obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebulkę i czosnek siekamy i razem z dynią wrzucamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem do połowy wysokości i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Po tym czasie dorzucamy obraną i pokrojoną pomarańczę. Dodajemy przyprawy i przy pomocy blendera miksujemy wszystko na gładką masę. Posypujemy dodatkami według uznania i gotowe. Naprawdę szybki obiad ;)
Smacznego!
Jedna porcja bez dodatków ma ok. 195 kcal
Dynia to skarbnica beta-karotenu który jako przeciwutleniacz zapobiega powstawaniom nowotworów i obniża poziom złego cholesterolu. W organizmie człowieka zostaje on przekształcony w witaminę A, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Należy jednak pamiętać, że w rzeczywistości z produktów roślinnych jedynie jego 1/12 jest wykorzystywana w ten sposób! Dynia jest niskokaloryczna, a przy tym sycąca dlatego zaleca się ją osobą na diecie. Oczyszcza organizm z toksyn i działa odkwaszająco. Diabetycy jednak powinni uważać gdyż jej IG=75. Dodatkowo jej miąższ ma działanie przeciwwymiotne, jest więc dobry dla kobiet w ciąży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz