Oczywiście, że tak. Jesz by żyć, więc jedz dobrze, a twój organizm będzie współpracował z Tobą w tym nieustającym biegu, który przecież jest biegiem po marzenia!
Poprzedni tydzień i u mnie naznaczony był sporym wysiłkiem. Duża ilość nauki i dodatkowe obowiązki... Jednak wszystko to sprawia, że czuję postęp w swoim życiu i wiem, że rozwijam się w dobrym kierunku! W tej całej gonitwie, znalazłam czas by w biegu wpaść do kuchni i w niecałe 20 minut ugotować coś, co zadowoli nie tylko moje kubki smakowe, ale też cały organizm. Tak więc, przedstawiam wam pierwsze aromatyczne, sycące i zdrowe danie z serii "Szybkie gotowanie"!
Składniki:
-jedna cukinia (ok. 250g)
-zielona soczewica (ok. 50g)
-cebula (pół małej)
-czosnek (1 ząbek)
-pestki dyni (garść)
-sól, pieprz (szczypta)
-oregano, majeranek, bazylia (szczypta)
Sos:
-"Bieluch" naturalny (2 łyżki- możecie użyć ricotty lub po prostu jogurtu greckiego)
-oregano, kminek i granulowany czosnek
Wykonanie:
Zieloną soczewicę gotujemy według zaleceń na opakowaniu (ok. 15min). W tym czasie siekamy cebulkę i czosnek po czym podsmażamy je na patelni z olejem kokosowym.
Cukinię kroimy na talarki i również wrzucamy na patelnię, podelwamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu aż będzie miękka.
W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos.
Ugotowaną soczewicę przerzucamy na patelnie, wszystko mieszamy przekładamy do miseczki, polewamy sosem i obsypujemy pestkami dyni.
Smacznego!
Soczewica zawiera pokłady białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest ono co prawda niepełnowartościowe, ale w połączeniu z składnikami uzupełniającymi niedobory danych aminokwasów (np. zboża, ziemniaki) uzyskujemy związki pokrywające potrzeby organizmu. Posiada obniżający ciśnienie krwi potas, a także kwas foliowy tak bardzo ważny dla kobiet w ciąży. Błonnik i niska zawartość tłuszczów sprzyjają diecie odchudzającej, dodatkowo ten pierwszy sprawia, że sycą na dłużej.
Soczewica zawiera pokłady białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest ono co prawda niepełnowartościowe, ale w połączeniu z składnikami uzupełniającymi niedobory danych aminokwasów (np. zboża, ziemniaki) uzyskujemy związki pokrywające potrzeby organizmu. Posiada obniżający ciśnienie krwi potas, a także kwas foliowy tak bardzo ważny dla kobiet w ciąży. Błonnik i niska zawartość tłuszczów sprzyjają diecie odchudzającej, dodatkowo ten pierwszy sprawia, że sycą na dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz