sobota, 19 listopada 2016

Szybkie gotowanie: zielona micha z soczewicą i cukinią.

Brak czasu, brak przerwy, brak snu. Zna to dobrze zbyt wielu z nas. Praca, kariera, studia, dom, rodzina, porządki...Wyścig szczurów. Jak przy tym odżywiać się zdrowo, ćwiczyć, uśmiechać i być dobrym dla innych? Czy to możliwe? Czy da się myśleć o sobie i nie zaniedbać przy tym reszty? 
Oczywiście, że tak. Jesz by żyć, więc jedz dobrze, a twój organizm będzie współpracował z Tobą w tym nieustającym biegu, który przecież jest biegiem po marzenia!  



Poprzedni tydzień i u mnie naznaczony był sporym wysiłkiem. Duża ilość nauki i dodatkowe obowiązki... Jednak wszystko to sprawia, że czuję postęp w swoim życiu i wiem, że rozwijam się w dobrym kierunku! W tej całej gonitwie, znalazłam czas by w biegu wpaść do kuchni i w niecałe 20 minut ugotować coś, co zadowoli nie tylko moje kubki smakowe, ale też cały organizm. Tak więc, przedstawiam wam pierwsze aromatyczne, sycące i zdrowe danie z serii "Szybkie gotowanie"!




Składniki:

-jedna cukinia (ok. 250g)
-zielona soczewica (ok. 50g)
-cebula (pół małej)
-czosnek (1 ząbek) 
-pestki dyni (garść) 
-sól, pieprz (szczypta)
-oregano, majeranek, bazylia (szczypta) 

Sos:
-"Bieluch" naturalny (2 łyżki- możecie użyć ricotty lub po prostu jogurtu greckiego) 
-oregano, kminek i granulowany czosnek 







Wykonanie: 

Zieloną soczewicę gotujemy według zaleceń na opakowaniu (ok. 15min). W tym czasie siekamy cebulkę i czosnek po czym podsmażamy je na patelni z olejem kokosowym. 
Cukinię kroimy na talarki i również wrzucamy na patelnię, podelwamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu aż będzie miękka.
W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos.
Ugotowaną soczewicę przerzucamy na patelnie, wszystko mieszamy przekładamy do miseczki, polewamy sosem i obsypujemy pestkami dyni.




Smacznego!

Soczewica zawiera pokłady białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest ono co prawda niepełnowartościowe, ale w połączeniu z składnikami uzupełniającymi niedobory danych aminokwasów (np. zboża, ziemniaki) uzyskujemy związki pokrywające potrzeby organizmu. Posiada obniżający ciśnienie krwi potas, a także kwas foliowy tak bardzo ważny dla kobiet w ciąży. Błonnik i niska zawartość tłuszczów sprzyjają diecie odchudzającej, dodatkowo ten pierwszy sprawia, że sycą na dłużej.