Jesienią, wykorzystuję każdy słoneczny dzień. Ciepłą niedzielę spędziłam w warszawskich Łazienkach karmiąc kaczki i podziwiając niesamowitą sprawność wiewiórek. Pozazdrościłam tym rudym stworzonkom darmowych orzeszków... Dlatego dziś i sobie zafundowałam ich chrupiącą porcję w kremowym śniadaniu Mam nadzieję, że i wam ten weekend przyniósł chwile odpoczynku, a ten przepis przywoła uśmiech nawet w poniedziałkowy poranek :)
Składniki:
-kasza jaglana 50g
-mleko migdałowe 150ml
-masło orzechowe (według uznania) u mnie 15g
-dojrzały banan ok 100g
-stewia/miód (lub inny słodzik)
-serek wiejski, orzechy
Wykonanie:
Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy do wchłonięcia wody. Po tym czasie dodajemy mleko, rozgniecionego banana, słodzik i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przekładamy do miseczki polewamy łyżką serka wiejskiego i posypujemy orzechami.
Smacznego!
Kasza jaglana, otrzymywana z prosa, zawiera pokłady łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ważną informacją jest również jej zasadotwórczość, pomagająca oczyścić organizm z toksyn. Jest wskazana dla osób z celiakią, jednak cukrzycy muszą być ostrożni z powodu wysokiego IG=71.
Dzięki zawartości krzemionki korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Krzem pomaga również w mineralizacji kości i poprawia przemianę materii.
Zawarte w niej witamina E i lecytyna poprawiają pamięć i koncentrację (studenci!)
Aby uniknąć gorzkiego smaku kaszy przed podaniem warto przepłukać ją zimną, a następnie gorącą wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz