poniedziałek, 21 listopada 2016

Orzechowo bananowa kasza jaglana

Dziś nad ranem pobudkę zapewniły mi promienie słońca nieśmiało zaglądające przez okno. Wyplątanie się z pościeli i marsz do kuchni po raz pierwszy od dawna sprawiły przyjemność, a mój umysł z uporem maniaka chciał przedłużyć tę chwilę. Tak do garnka trafiła kasza jaglana, w towarzystwie kremowego banana i masła orzechowego. Nic tak dobrze nie podtrzymuje chwil radości jak przepyszne śniadanie. 



Jesienią, wykorzystuję każdy słoneczny dzień. Ciepłą niedzielę spędziłam w warszawskich Łazienkach karmiąc kaczki i podziwiając niesamowitą sprawność wiewiórek. Pozazdrościłam tym rudym stworzonkom darmowych orzeszków... Dlatego dziś i sobie zafundowałam ich chrupiącą porcję w kremowym śniadaniu  Mam nadzieję, że i wam ten weekend przyniósł chwile odpoczynku, a ten przepis przywoła uśmiech nawet w poniedziałkowy poranek :)



Składniki:
-kasza jaglana 50g
-mleko migdałowe 150ml
-masło orzechowe (według uznania) u mnie 15g
-dojrzały banan ok 100g 
-stewia/miód (lub inny słodzik)
-serek wiejski, orzechy 
Wykonanie:
Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy do wchłonięcia wody. Po tym czasie dodajemy mleko, rozgniecionego banana, słodzik i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przekładamy do miseczki polewamy łyżką serka wiejskiego i posypujemy orzechami.


Smacznego!

Kasza jaglana, otrzymywana z prosa, zawiera pokłady łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Jest  lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ważną informacją jest również jej zasadotwórczość, pomagająca oczyścić organizm z toksyn. Jest wskazana dla osób z celiakią, jednak cukrzycy muszą być ostrożni z powodu wysokiego IG=71.
Dzięki zawartości krzemionki korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Krzem pomaga również w mineralizacji kości i poprawia przemianę materii. 
Zawarte w niej witamina E i lecytyna poprawiają pamięć i koncentrację (studenci!) 
Aby uniknąć gorzkiego smaku kaszy przed podaniem warto przepłukać ją zimną, a następnie gorącą wodą.