czwartek, 8 czerwca 2017

Buraczane mini burgery z dipem z ricotty

Śmigając na moim dwukołowcu po ścieżkach rowerowych Warszawy, zauważyłam ogrom pozytywnej energii którą daje ludziom słońce i piękna pogoda. Uśmiech goszczący na twarzach przechodniów i dzieci krzyczące z radości na placu zabaw sprawiają, że ja sama staję się niepoprawną optymistką. Na dodatek wysyp soczystych owoców i przepełnionych smakiem warzyw sprawia, że mój organizm fika koziołki ze szczęścia.


Ostatnim czasy czuję niepohamowany wzrost produktywności. Przepisy same wlatują mi do głowy, a twórczość w kuchni przechodzi nawet moje własne pojęcie. Zrobiłam już zapasy pomysłów, którym będę się z wami dzielić w czasie jesiennej chandry... No ! Ale do niej jeszcze daleko! Teraz czas cieszyć się i korzystać z letnich dobrodziejstw natury.


Składniki (na obiadowe porcje dla 3 osób):
-ugotowane i obrane buraki (400g)
-kasza jaglana (100g)
-garść nerkowców (30g)
-trzy łyżki mąki owsianej (30g)
-jedno jajko
-czerwona cebulka
-łyżka soku z cytryny
-sól, pieprz
-rozmaryn
-ricotta (ok.80g)











Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować. W tym czasie buraki zetrzeć na tarce, a cebulkę posiekać w drobną kosteczkę. Na suchej patelni podprażyć pokruszone nerkowce. Gdy kasza się ugotuje dodać do niej wszystkie składniki poza ricottą. Wymieszać dokładnie, formować małe kotleciki i układać je na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok 25 min. Podawać z ricottą wymieszana z kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem. Gotowe!


Jedna porcja bez ricotty ma ok 300 kcal. Smacznego!