poniedziałek, 19 czerwca 2017

Owsiane placuszki na jogurcie greckim z masłem orzechowym i bananem

Mój wolny czas w ciągu dnia osiągnął tragiczny stan zera, a mózg odmawia przyjmowania większej ilości informacji. Męczy mnie nawet czytanie napisów hiszpańskiego serialu... To na prawdę oznacza ogromne przemęczenie.. Dlatego dziś szybko i na temat.




Naleśniki, placuszki, pancake'sy... w każdej formie są cudowne. A te z dodatkiem masła orzechowego i banana przyczyniają się do porannej euforii smakowej! 

Składniki na ciasto:
-4 łyżki mąki owsianej (ok. 35g)
-jeden dojrzały banan (połowa do ciasta)
-jedno jajko
-3 łyżki jogurtu greckiego (ok.70g)
-łyżka masła orzechowego (ok.15g)
-łyżeczka słodzika (u mnie ksylitol)
-ew. mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji

 Dodatkowo:
-olej kokosowy do smażenia
-reszta banana, masło orzechowe i jogurt do podania
Wykonanie:
Połówkę banana kroimy w drobną kostkę. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, ksylitol,jogurt, żółtko i masło orzechowe łączymy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojonego banana i delikatnie łączymy masę z białkiem. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, nakładając przy użyciu łyżki. Bądźcie cierpliwi i dajcie im się ładnie zarumienić :), gdy to się stanie, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy ok 2 min. Gotowe! 


Porcja ma ok. 406 kcal. Smacznego!