poniedziałek, 5 czerwca 2017

Zielone lody brzoskwiniowe

Wróciłam z kilkudniowego odpoczynku w polskich górach podczas którego, moje ciało i umysł zostały naładowane słonecznymi promieniami, czystym powietrzem i naturalnym jedzeniem. Już pierwszy dzień po powrocie przyniósł ze sobą tęsknotę za zielonymi lasami i śpiewem ptaków... W formie rekompensaty dodaję trochę tego liściastego koloru do mojego deseru! Zapraszam wszystkich na brzoskwiniowe lody ze spiruliną!



Pogoda na reszcie pozwala nam na niepohamowaną konsumpcję lodów! Aby podczas tego szaleństwa nie zapomnieć o zdrowiu, polecam abyście złapali mikser w dłoń i sami tworzyli naturalne łakocie, które cieszą podniebienie o wiele bardziej niż sklepowe "patykowce". Porcja tego zielonego cudu jest niepowtarzalną skarbnicą wartościowych składników odżywczych, a dodatkowo zachwyca smakiem i cieszy oczy. No to, czas wypełnić owocami zamrażalniki! 

Składniki:
-zamrożone brzoskwinie (150g)
-dłuża łyżka jogurtu typu greckiego (50g)
-kopiasta łyżeczka spiruliny
-ksylitol (/stewia lub inny naturalny słodzik) 
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blednera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli posiadacie tylko blender ręczny polecam dać brzoskwinią 2 minutki na lekkie odmrożenie by nie zepsuć sobie sprzętu. 

Owoce mroziłam dzień wcześniej ale warto zrobić sobie ich zapas,  wtedy zaspokojenie ochoty na lody zajmie wam krócej niż spacer do sklepu ;) 


Porcja zawiera ok. 150 kcal i więcej dobroczynnych składników odżywczych niż jesteście sobie w stanie wyobrazić. Smacznego !