piątek, 14 kwietnia 2017

Owsiane bananowe kluski kładzione

Przyszła Wielkanoc! Radosny czas, który możemy spędzić z rodzinką na słodkim leniuchowaniu... Z tego powodu nie będę się rozpisywać, łapcie przepis przenoszący do słodkiego dzieciństwa i korzystajcie z chwili odpoczynku!


Kluski kładzione na mleku były moim ulubionym daniem w przedszkolu. Nie wiadomo dlaczego, całkowicie przeze mnie zapomnianym... Teraz przygotowałam im wielki powrót w urozmaiconej i jeszcze zdrowszej wersji! Gwarantuje, że jedząc je poczujecie ogrom dziecięcej radości! 



Składniki:
-40g mąki owsianej (możecie zmielić płatki owsiane)
-jeden dojrzały banan
-słodzik (u mnie stewia)
-szklanka mleka + ok. trzy łyżki do ciasta
-cynamon














Wykonanie:

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy słodzik i mieszamy. Dokładamy rozgniecionego widelcem banana i zagniatamy, aż całkowicie połączy się z mąką. Dolewamy mleko i mieszamy, ciasto powinno mieć gęstą ale lejącą się konsystencję, tak by powoli spływało z łyżki. W garnku podgrzewamy mleko, gdy zacznie się mocno gotować zmniejszamy ogień i przy pomocy łyżki kładziemy na nie nasze ciasto. Uwaga! Nie należy moczyć łyżki, zlewamy z niej kluseczki trzymając ją nad powierzchnią mleka. Nie mieszamy! Gotujemy ok. 5 min na małym ogniu, dodajemy cynamon. Gotowe !


Porcja ma ok. 370 kcal. Smacznego !