środa, 26 kwietnia 2017

Waniliowa owsianka ze śliwkowym sosem

Dzień zaczynam drepcząc do kuchni opatulona kocem od stóp do głów. Niestety i mnie dopadło wiosenne choróbsko... Deszczowa pogoda potęguje moje postanowienie o spędzeniu tego dnia w przytulnym łóżku. A więc łapię miseczkę ciepłej owsianki, książkę i wracam pod kołdrę! 


Plusem posiadania przepełnionej zamrażarki jest to, że gdy nie mam siły iść do warzywniaka, zawsze znajdę w niej porcję czekających na rozmrożenie słodkich owoców. Tym razem padło na śliwki, które w towarzystwie kremowej owsianki o waniliowej nucie tworzą bajeczne połączanie. 




Składniki:
-ok.40g płatków owsianych
-łyżeczka siemienia lnianego
-jeden banan
-szklanka mleka sojowego o smaku waniliowym
-słodzik (u mnie stewia)
-garść mrożonych śliwek
-cynamon 













Wykonanie:
Płatki owsiane i siemię lniane zalać mlekiem i gotować na małym ogniu. W tym czasie mrożone śliwki wrzucić na patelnię, zalać odrobiną wrzątku, przykryć pokrywką i dusić. Do owsianki dodać rozgniecionego banana i słodzik. Śliwki rozgnieść widelcem i podgrzewać do czasu uzyskania konsystencji powideł, dodać cynamon. Przelać owsiankę do miseczki i udekorować śliwkami. Gotowe!



Porcja ma 443 kcal. Smacznego!