sobota, 18 lutego 2017

Cieciorka w ricottcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Spokojny weekend bez żadnych planów i obowiązków nie trafia się często. Dlatego gdy nastąpi, staram się czerpać z niego garściami. Jest to równoznaczne  z wizytą na siłowni i całodniowym czytaniem książek... Dodatkowy uśmiech na mojej twarzy przywołuje nagły skok odwiedzin mojego bloga. Bardzo cieszy mnie, że interesujecie się moimi daniami!

Dla odmiany od wolnego weekendu, niektóre dni w pracy sprawiają, że nawet gotowanie makaronu jest czynnością trwającą wieczność, a mój żołądek stanowczo odmawia czekania dłużej niż 5 min na coś sycącego i zdrowego. To właśnie wtedy powstają te ekspresowe dania. Zawsze zastanawiam się czy ich smak rzeczywiście jest tak niesamowicie genialny, czy po prostu byłam już tak głodna że nawet marchewka powaliłaby mnie na kolana... Zostańmy przy pierwszej wersji, dobrze? :)




Składniki:
-ok.100g wędzonego łososia
-paczka świeżego szpinaku
-1/4 cebuli 
-ząbek czosnku
-ok. 100g ugotowanej ciecierzycy
-duża łyżka ricotty
-przyprawy: granulowany czosnek, sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka papryka
-do łososia: koperek i sok z cytryny











Wykonanie:
Na patelni podsmażamy czosnek i cebulkę. Dorzucamy opłukany szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 5 min. W miseczce mieszamy cieciorkę z ricottą i przyprawami. Do szpinaku dodajemy kawałki łososia posypanego wcześniej koperkiem i skropionego sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Teraz przekładamy na patelnię ciecierzycę.  Podgrzewamy jeszcze chwilkę by całe danie przeszło przyjemnym ciepłem. Gotowe !


Porcja zawiera ok. 421 kcal. 
Smacznego !


Nasiona roślin strączkowych na talerzu