poniedziałek, 13 lutego 2017

Czekoladowa lawa, czyli zdrowe śniadaniowe ciasto dla dwojga

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami... To święto ma zarówno swoich fanów jak i przeciwników. Osobiście mam do niego całkowicie obojętny stosunek, co nie zmienia faktu, że uwielbiam obdarowywać prezentami wszystkich dookoła... Nawet bez okazji! Najbardziej jednak kocham dawanie prezentów z duszą, nawet takich które i tak zaraz znikną z talerza. Całe czekoladowe ciasto zjedzone razem na leniwe śniadanie jest bardzo dobrym pomysłem... Dodatkowo nie powodującym wyrzutów sumienia !


Ten przepis, jak wiele innych, powstał przez przypadek. Zbyt spieszno było mi do zjedzenia czekoladowej pieczonej owsianki zmiksowanej z bananem... Tak odkryłam jak wspaniale smakuje gorące płynne nadzienie wylewające się spod spieczonej skórki... Po paru urozmaiceniach stwierdziłam, że dodatek mrożonych owoców pomaga zachować wilgotny środek no i tak narodziło się przepis na czekoladową lawę!





Składniki dla dwóch osób:

-80g mąki owsianej lub zmiksowanych płatków
-białko jaja
-szczypta sody
-ok.1/4 szklanki mleka
-dwa dojrzałe banany 
-dwie łyżeczki kakao
-garść mrożonych jagód
-łyżeczka stewi
-dwie kostki gorzkiej czekolady










Wykonanie:

Mąkę, sodę, słodzik i kakao dokładnie mieszamy. Dodajemy białko i rozgniecione banany. Mieszamy dokładnie by równo rozprowadziły się w mące. Dodajemy mleko do uzyskania konsystencji budyniu, dorzucamy garść jagód i posiekaną gorzką czekoladę. Wylewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne. 

Uwaga!  Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć z formy bez zniszczenia, z kolei zbyt długie pieczenie powoduje brak płynnego środka... Więc pilnujcie ciacho i pieczcie je z miłością :) 


I teraz niespodzianka: połowa tego ciasta ma zaledwie ok. 330 kcal! 
Smacznego!