czwartek, 2 lutego 2017

Domowe masło z nerkowców + jaglanka na mleku z miodem

Halo, halo żyję! Prawie koniec tego męczącego tygodnia... Więc proszę, trzymajcie kciuki bym w następnym mogła spokojnie dzielić się z wami przepisami! Póki co walczę dalej i staram się pamiętać, że po deszczu zawsze wychodzi słońce ! :) 



Takie śniadania trzymają mnie przy życiu. Ostatnio to jedyny ciepły posiłek jedzony na spokojnie w domku... Kremowa jaglanka zlepiona domowym masłem z nerkowców, to poranny raj dla podniebienia ! W szybki i łatwy sposób możecie przygotować je sami, a smakiem cieszyć się na długo. O ile nie zjecie go na jeden raz... uzależnia ! ;)


Przepis na masło z nerkowców:
-200g nerkowców
-łyżka oleju z orzechów włoskich lub innego bezzapachowego
-szczypta soli

Wykonanie:
Nerkowce miksujemy robiąc przerwy co ok minutę, po to by zeskrobać orzechy ze ścianek. Gdy zaczną przypominać wiórki, wlewamy łyżkę oleju i ponownie miksujemy z przerwami, aż do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Jeśli masło jest za mało płynne, możecie dodać więcej oleju. 





Przepis na jaglankę:
-50g kaszy jaglanej
-szklanka mleka
-szczypta cynamonu
-łyżeczka miodu 
-łyżka waszego domowego masła z nerkowców

Wykonanie:
Kaszę jaglaną zlewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie płyn dodajemy szczyptę cynamonu, łyżkę masła z nerkowców i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż kasza ostygnie i dodajemy miód. Pamiętajcie o tym, że w zbyt wysokiej temperaturze miód traci stopniowo swoje zdrowotne właściwości ;)



Całość ma 360 kcal. Smacznego ! :)