sobota, 28 stycznia 2017

Gruszkowy kisiel z imbirem, kurkumą i cynamonem. Walczymy z przeziębieniem !

W Warszawie drugi dzień z rzędu budzi nas słońce. Jednak kaszel i zatkany nos skutecznie uniemożliwiają mi wyjście choćby na mały spacer... Do tego dalsza walka z egzaminami... Czas się wyleczyć, a na pierwszy ogień idzie rozgrzewająca bomba witamin. Zapraszam !



Imbir, cynamon i kurkuma to mieszanka która w okresie przeziębień nie powinna opuszczać waszej kuchni. Przy tym jej smak, w połączeniu z soczystą gruszką, powala na kolana... A raczej pozwala się z nich podnieść po chorobie ;) Do tego, przygotowanie tego magicznego gęstego wywaru nie zajmie wam więcej niż 10 min!



Składniki:
-jedna gruszka
-słodzik (u mnie stewia)
-łyżka mąki kukurydzianej/ skrobi ziemniaczanej 
-imbir, cynamon, kurkuma
-orzechy, rodzynki do posypania
-ew. łyżeczka miodu 













Wykonanie:

Gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy, słodzik i dusimy ok 5 min pod przykryciem. W tym czasie do szklanki wypełnionej w 1/4 zimną wodą dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej lub skrobi i dokładnie mieszamy. Przelewamy ją do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji i pojawienia się "bąbelków" na powierzchni. Przekładamy do kubka, posypujemy orzechami, rodzynkami i polewamy miodem.



Smacznego ! :)