wtorek, 17 stycznia 2017

Szybkie gotowanie: Zupa z żółtych warzyw z kurkami w ricottcie

Dziś w biegu wrzucam szybki post z przepisem, na równie szybkie danie. Czas goni, a ja leżę w notatkach po sam czubek głowy. Macie 10 min? No to zabieramy się do gotowania! 

Gorąca zupa, kremowy serek i kurki. Byłam mile zaskoczona aromatem i konsystencją tej potrawy. Obiecuję, że wy też rozsmakujecie się w tym daniu! 


Składniki (na zupę, dwie porcje)
- ok.250g mrożonej dyni (lub świeżej jeśli posiadacie)
-jedna marchewka
-jedna żółta papryka
-cztery łyżki kukurydzy z puszki 
-cebula
-ząbek czosnku
-0,5 litra bulionu
-ok 200g mrożonych kurek
-duża łyżka ricotty











Wykonanie: 

Zupa: Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Warzywa obieramy, wrzucamy do garnka, dorzucamy zarumienianą cebulkę i czosnek, zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy kukurydzę, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i oregano. Wszystko blendujemy na gładką masę. 
Jeśli nie macie czasu zaopatrzyć się w świeże warzywa, polecam gotowe mrożone mieszanki przygotowane specjalnie na zupę ;).

W czasie gdy zupa się gotuje, wrzucamy kurki na patelnię z roztopionym masłem. Dusimy kilka minut, przyprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Gdy zmiękną dodajemy łyżkę ricotty i porządnie mieszamy. 
Rozlewamy zupę do misek i kładziemy na nią tak przygotowane kurki.




Porcja zupy ma ok. 200 kcal
Smaczego!