czwartek, 19 stycznia 2017

Ciepły waniliowy pudding z tofu polany jagodami i tahiną

Zauważyliście, że dni stają się coraz dłuższe? Marne pocieszenie skoro i tak spędzam je nad notatkami... Pomimo to nie tracę pogody ducha. Za niecałe trzy tygodnie koniec egzaminów, a ja wracam do was w pełni! 



Na pokrzepienie, zaserwowałam dziś sobie miskę pełną dobroci. Dla tego dania mogłabym zrobić wiele. Cudownie kremowy pudding, nuta wanilii, a do tego letnie jagody... Rozmarzyłam się.



Składniki:
-30g płatków owsianych
-pół szklanki mleka
-ok. 100g naturalnego tofu
-laska wanilii lub jej naturalny ekstrakt
-słodzik ( u mnie stewia)
-mały banan

+ jagody ze słoiczka i tahina   

Polecam również dodać łyżkę ricotty lub serka typu Bieluch, nadaje to jeszcze bardziej kremowej konsystencji! 










Wykonanie:

Płatki gotujemy na mleku, dorzucamy tofu, wanilię, słodzik i banana. Wszystko blendujemy na gładką masę ( podgrzewając na małym ogniu). Przekładamy do miseczki, polewamy jagodami i tahiną.




Całe danie bez dodatków ma ok. 350 kcal. 
Smacznego !