czwartek, 5 stycznia 2017

Kokosowe babeczki

Zima coraz mocniej daje o sobie znać. Mróz szczypie mnie w twarz, kiedy o poranku maszeruję na zajęcia. Wszechobecna biel sprawia, że w mojej głowie kiełkuje pomysł na udekorowanie nią jednego z moich dań. Po powrocie do domu łapię za formę do babeczek i po 30 min staję się szczęśliwą posiadaczką uroczych serduszek obsypanych śnieżnymi płatkami... 



Są takie dni kiedy chęć na coś słodkiego staje się głównym życiowym priorytetem. W takich wypadkach zawsze tworzę domowej roboty desery, którymi nie cieszę się w samotności. Blacha pełna tych potrójnie kokosowych babeczek rozeszła się w oka mgnieniu ;). 

Składniki:
-80g mąki kokosowej
-50g wiórków kokosowych ( im ich więcej tym bardziej przypominają kokosanki!) 
-2 łyżki mleczka kokosowego
-1/4 szklanki zwykłego mleka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-jedno duże jajko
-łyżka stewi lub innego słodzika
-łyżka syropu daktylowego
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do babeczek wysmarować olejem kokosowym. Wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać roztrzepane jajko, mleko kokosowe i zwykłe. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek i piec ok. 25 min.  


Smacznego!

Mąka kokosowa uzyskiwana jest ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zawdzięcza temu subtelny aromat i smak kokosa. Jest lekka i sprawdza się idealnie do wypieków i naleśników. Jest ona produktem bezglutenowym, zawiera pokaźną ilość błonnika i charakteryzuje się działaniem przyspieszającym metabolizm. Zawiera dużą ilość tłuszczów, większość z nich to tłuszcze nasycone mające złą opinię. Jednak te zawarte w kokosie średniołańcuchowe mają działanie ochronne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Dzięki błonnikowi i niewielkiej ilości strawnych węglowodanów jest odpowiednia dla diabetyków. Dodatkowo odznacza się sporą ilością białka (dochodzi nawet do 19,3g w zależności od producenta).