poniedziałek, 23 stycznia 2017

Puszysty migdałowy krem jaglany

Kiedy trwa zimna, zauważam i doceniam każdy promyk słońca wyłaniający się zza chmur. Czasami zbyt bardzo uzależniam swój nastrój od pogody. No ale nic nie poradzę, dziś po prostu był dobry dzień! Łapcie tę chmurkę, którą z nieba przeniosłam do miski, a ja uciekam walczyć dalej! 



Kolejny już przepis z serii "chmurkowych". Zakochałam się w takich śniadaniach! Dzisiejsza wersja kaszy jaglanej na mleku migdałowym z kremowym bananem i chrupiącymi orzechami jest po prostu genialna! Dzięki dodatkowi ubitego białka, porcja w miseczce zwiększa się dwukrotnie, a wy możecie dłużej cieszyć się cudownym smakiem :)




Składniki:

-40g kaszy jaglanej
-szklanka mleka migdałowego
-białko jajka
-słodzik (u mnie stewia)
-jeden banan
-łyżeczka siemienia lnianego
-łyżka prażonych migdałów












Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy na mleku. W tym czasie ubijamy białko ze szczyptą soli. Gdy kasza wchłonie większość płynu dodajemy pokrojonego banana, słodzik, siemię i płatki migdałowe. Dokładnie mieszamy, a następnie porcjami kładziemy do garnka ubite białko. Mieszamy delikatnie, by nie opadło. Przykrywamy pokrywką i gotujemy chwilę na małym ogniu tak by białko się ścięło. Gotowe !


Porcja zawiera ok. 432 kcal. Smacznego !