poniedziałek, 6 lutego 2017

Makaron z wędzonym łososiem, cukinią i kremowym serkiem

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem... dziś oficjalnie zakończę sesje! Lepiej nie zapeszać, więc jeszcze się nie cieszę. Choć w mojej głowie już kiełkują plany powrotu do życia i ponownej możliwości zagospodarowania czasu wolnego. Ah, jak ja za tym tęsknię !



Ten przepis znajduje się na mojej liście ulubieńców i popisowych dań! Intensywny smak łososia, delikatny makaron, śmietankowy serek i neutralna cukinia...To połączenie skutkuje kaskadą przyjemności, wystarczy szczypta przypraw i zachwycicie nim każdego!



Składniki:

-80g makaronu pełnoziarnistego
-75g wędzonego łososia
-duża łyżka serka śmietankowego do kanapek lub ricotty
-pół cebulki
-ząbek czosnku 
-przyprawy: czosnek granulowany, oregano, słodka papryka, sól, pieprz, świeża bazylia
-kilka kropel soku z cytryny i koperek do łososia 
-u mnie dodatkowo garść kiełków fasoli mung 






Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Podsmażamy i dorzucamy pokrojoną w talarki cukinię. Dusimy i gdy zmięknie posypujemy przyprawami. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy serek, odrobinę soli, pieprzu i przypraw użytych do cukinii. Wracamy do patelni! Gdy cukinia jest już gotowa, zmniejszamy ogień i wrzucamy pokrojonego obsypanego koperkiem i skropionego cytryną łososia. Mieszamy, aż rybka lekko zjaśnieje. Przekładamy na talerz, na górę kładziemy makaron i przystrajamy bazylią.



Całe danie ma ok. 440 kcal. 
Smacznego !